GA DIRECT NAAR DE TESTS

De beroepskeuzetesten voor professioneel gebruik van Werkcontact

Beroepskeuze Online is onderdeel van Werkcontact B.V. en biedt sinds 2003 professionele online testen aan. Kijk voor meer informatie over outplacement en ons privacyreglement op Outplacementbureau.nl. Voor meer informatie over spoor 2 re-integratie kijkt u op Spoor2reintegratiespecialist.nl.
Voor meer informatie over paardencoaching kijkt u op Horses & Coaching. Meer informatie over de vertrouwenspersoon van Werkcontact leest u op Onafhankelijk-vertrouwenspersoon.nl.

Beroepskeuzetest? Welke wel en welke niet?

Wanneer iemand vast loopt in zijn of haar werk wordt er al snel gezegd dat een beroepskeuzetest de oplossing is. Je maakt een, vaak gratis, test op internet en klaar! Niet dus. De kans is groot dat je met zo'n gratis test helemaal niets opschiet en juist meer verward raakt, de verkeerde kant wordt opgestuurd of door de bomen het bos niet meer ziet.

Gratis beroepskeuzetesten vind je bij 123test, werksite of de NTI en tal van andere bekende en minder bekende websites.
Veel mensen hebben wel eens zo'n gratis test gedaan. Maar de meeste mensen die een gratis loopbaantest hebben gedaan hebben het antwoord niet gevonden.

De meest voorkomende loopbaantest is de beroepskeuzetest. Gratis beroepskeuzetesten vind je veelal terug op commerciële websites waar veel over werk en beroepen is te lezen. Je krijgt  in de vraagstelling dan een aantal voorbeelden te zien en bij elk voorbeeld kan je je interesse aangeven. Deze testen zijn prima om ideeën te krijgen over welke beroepen er allemaal bestaan en waar iemands interesses naar uitgaan, maar verwacht zeker geen pasklaar antwoord. Een echt antwoord krijg je immers pas met een gepersonaliseerd rapport. En dan bedoelen we natuurlijk geen "shift F5" rapport waarin alleen je naam het persoonlijke van de test is. Een echt gepersonaliseerd en professioneel rapport verkrijg je alleen nadat je de testen hebt besproken met een professionele loopbaanadviseur.

Een professionele loopbaanadviseur maakt veelal gebruik van professionele testplatforms als LDC, TMA, Pearson of Beroepskeuze Online. Een rapportage via één van deze kwalitatieve goede platforms levert vaak duidelijke testuitslagen op waar een loopbaanadviseur verder mee kan werken. De testen helpen om inzicht te verkrijgen en te bepalen waar iemands sterke en minder sterke eigenschappen liggen en hoe je effectieve strategieën in kunt zetten om valkuilen te vermijden. Het rapport zelf is dus minder belangrijk dan de nabespreking er van. Je kunt het rapport dan aan de praktijk koppelen en er iets mee gaan doen voor de toekomst. Overigens kan dat natuurlijk ook zonder zo'n rapport. Het ligt er helemaal aan wat de situatie en de loopbaanvraag  is en in hoeverre iemand al inzicht heeft in wie hij/zij is en wat zijn/haar talenten en drijfveren zijn.


Download dit artikel